Stadswandeling in Mechelen – 27 augustus 2014

Inleiding

Op woensdag 27 augustus reed ik naar Mechelen om die stad, waaraan ik al zo vaak voorbijgereden was, eens te bezoeken. Het was mijn bedoeling om een stadswandeling in Mechelen te maken. Het was een prachtige dag met helder weer en niet te hoge temperaturen, perfect voor een stadswandeling. Achteraf gezien waren er toch enkele minpunten: Op woensdagen zijn veel kerken en de Sint-Romboutstoren gesloten. Als je kerken wilt bekijken of de toren wilt beklimmen moet je dus niet op een woensdag gaan. Verder was men op deze laatste woensdag van augustus druk bezig om podia op te bouwen voor Maanrock, een popfestival dat jaarlijks in Mechelen wordt gehouden. Door deze podia in aanbouw werden diverse fraaie gebouwen aan het oog onttrokken.

Ik parkeerde in de garage onder de Grote Markt. Dat bleek lang niet de enige parkeerplaats in de buurt van het centrum van deze stad te zijn. Overal in de stad zijn parkeergarages en andere plaatsen waar je tegen een lagere of hogere bijdrage kunt parkeren.

Grote Markt

Nadat ik op een terras aan de Grote Markt wat gegeten had, kocht ik bij Toerisme Mechelen aan de Hallestraat vlak naast het stadhuis het boekje Wegwijs in Mechelen waarin een stadswandeling wordt beschreven. Ik liep de complete stadswandeling in Mechelen, met beide uitstapjes. Foto’s die ik maakte tijdens deze wandeling zie je hieronder.

Mechelen, Sint-Romboutskathedraal
Sint-Romboutskathedraal

De wandeling begon net buiten het toeristenkantoor op de Grote Markt, waar ik een prachtig uitzicht had op de kathedraal van Mechelen, met de karakteristieke hoge toren, die dus helaas gesloten was op deze woensdag.

Stadswandeling in Mechelen, Opsinjoorke
Opsinjoorke

Langs het Opsinjoorke, een bronzen beeld van iemand die in een laken gejonast wordt, liep ik voorlangs het stadhuis naar de Befferstraat. Het stadhuis werd grotendeels aan het oog onttrokken door een podium voor Maanrock. De binnenplaats was wel toegankelijk en ook daar was de fraaie bouwstijl van dit gebouw te zien.

Mechelen binnenplaats stadhuis
Binnenplaats stadhuis

Sint-Pieter-en-Pauluskerk

Door de Befferstraat liep ik naar de Veemarkt die gedomineerd wordt door de voormalige jezuïtenkerk, die nu bekend is onder de naam Sint-Pieter-en-Pauluskerk. Naast het gebouw stond een groot bord met namen van aannemers en een uitleg dat de kerk gerestaureerd wordt. Toch bleek de kerk nog gewoon in gebruik te zijn, maar op woensdag was hij gesloten voor bezoek. Dit bleek voor bijna alle kerken te gelden, met uitzondering van de kathedraal.

Stadswandeling in Mechelen, Veemarkt met Sint-Pieter-en-Pauluskerk
Veemarkt met Sint-Pieter-en-Pauluskerk
Mechelen, Veemarkt met Sint-Pieter-en-Pauluskerk
Sint-Pieter-en-Pauluskerk, detail voorgevel

Paleizen van Margareta van Oostenrijk en Margareta van York

Vlakbij de Sint-Pieter-en-Pauluskerk bevinden zich twee voormalige paleizen. Het paleis van Margareta van Oostenrijk is een prachtig renaissancegebouw, dat bekend staat als eerste gebouw in deze stijl in de Nederlanden. Op dit moment zijn er verschillende rechtbanken gevestigd in dit gebouw. Als je op de binnenplaats om je heenkijkt, waan je je enkele eeuwen terug in de tijd.

Paleis van Margareta van Oostenrijk, Mechelen
Paleis van Margareta van Oostenrijk

Vlakbij, naast de Sint-Pieter-en-Pauluskerk, staat het restant van het paleis van Margareta van York. De voormalige ontvangsthal van dit paleis, waar ook Karel de Stoute en Keizer Karel ooit verbleven is nu in gebruik als stadsschouwburg.

Paleis van Margareta van York, thans stadsschouwburg
Paleis van Margareta van York, thans stadsschouwburg

Door Biest naar de Sint-Janskerk

De stadswandeling in Mechelen voerde verder door de straat genaamd Biest in de richting van de Sint-Janskerk. In het straatje staan enkele oude huizen, vlak naast elkaar. Op de kruising met de Frank de Merodestraat vind je ’t Schipke, een huis dat er desolaat bijstaat. Hier was de beiaardschool gevestigd. Deze is naar een ander gebouw verhuisd in afwachting van de restauratie van ’t Schipke.

Mechelen, oude huizen aan Biest
Biest, enkele oude huizen
't Schipke (Beiaardschool), Mechelen
’t Schipke, huisvesting van de beiaardschool

Als je voor ’t Schipke staat, kun je de toren van het Hof van Busleyden al zien staan. Door de ingang aan de Sint-Janstraat liep ik de binnenplaats van dit prachtige stadspaleis op. Het gebouw werd ontworpen door Keldermans en was bestemd voor Hiëronymus van Busleyden, die bevriend was met Erasmus. Het gebouw staat er schitterend bij en is in gebruik als museum.

stadswandeling in Mechelen, Hof van Busleyden
Hof van Busleyden

Schuin tegenover dit paleis staat de Sint-Janskerk, een fraai gerestaureerd gotisch gebouw, dat diverse rijke kerkschatten moet bevatten. Helaas was ook deze kerk gesloten, zodat ik niet binnen kon kijken.

Stadswandeling in Mechelen, Sint-Janskerk
Sint-Janskerk
Mechelen, Klapgat
Klapgat

Door het Klapgat, een steegje waar de kerkgangers vroeger na de mis in groepjes stonden te babbelen (klappen) liep ik naar de Goswin de Stassaartstraat, waar ik tegenover het Groen Waterke uitkwam, een restant van een vliet die helemaal bedekt was met eendenkroos. De sfeer die dit soort plekjes uitstraalt doet denken aan de prenten van Anton Pieck.

Groen Waterke
Groen Waterke

Klein- en Groot Begijnhof

Ik begon nu aan het uitstapje naar het Klein- en Groot Begijnhof, een uitbreiding van de standaard rondwandeling. De wandeling voerde door de Schoutestraat, waar onder andere Manufactuur De Wit gevestigd is in een fraai historisch gebouw.

Manufactuur De Wit
Manufactuur De Wit

Ik kwam nu op het Klein Begijnhof, dat inderdaad niet groot is. De huisjes van de begijnen zijn allemaal opgeknapt en in gebruik als woningen en appartementen. In en om het Begijnhof zijn aardige hoekjes te vinden, waar de historie van af te schrapen is, zoals dit stukje muur.

Klein Begijnhof
Klein Begijnhof

Van het Klein Begijnhof is het maar een paar stappen naar de Sint-Katelijnekerk, die je passeert als je met de auto vanaf de snelweg naar de Sint-Romboutskathedraal rijdt. Ook deze kerk was op woensdag gesloten, zodat ik alleen van buiten wat foto’s kon maken.

Sint-Katelijnekerk, Mechelen
Sint-Katelijnekerk

Vlakbij de Sint-Katelijnekerk staat de Begijnhofkerk bij de ingang van het Groot Begijnhof. Deze kerk stond geheel in de steigers wegens een ingrijpende en noodzakelijke restauratie. Men was bovenaan begonnen en het deel dat men voltooid had zag er prachtig uit.

Begijnhofkerk
Begijnhofkerk

Ik liep de Krankenstraat in en ging daarmee het Groot Begijnhof op. Een opvallend groot gebouw dat het Begijnhof afgrenst is Brouwerij Het Anker, waar het Mechelse Gouden Carolus wordt gebrouwen. Meteen om de hoek staat het Aartsbisschoppelijk paleis.

Groot Begijnhof. Brouwerij Het Anker
Groot Begijnhof. Brouwerij Het Anker

Op het Groot Begijnhof staan veel huizen die dringend restauratie nodig hebben. Sommige zijn al opgeknapt. Dit kan in de toekomst een heel aardig wijkje worden.

Groot Begijnhof, Aartsbisschoppelijk paleis
Groot Begijnhof, Aartsbisschoppelijk paleis

Sint-Romboutskathedraal

Van het Begijnhof liep ik daarna terug in de richting van de Sint-Romboutskathedraal. De toren steekt hoog boven de stad uit en is vanaf veel plaatsen op de wandeling een herkenningspunt.

Sint-Romboutstoren
Sint-Romboutstoren

In tegenstelling tot de andere kerken die ik eerder was tegengekomen was de kathedraal wel open op deze woensdag. Hij is gratis te bezichtigen. Wanneer je het koor wel bekijken wordt er gevraagd of je een vrijwillige bijdrage wilt geven in het offerblok. De kathedraal werd op deze heldere dag overspoeld met licht en het enorme gebouw maakt een ruime indruk, ondanks het feit dat er heel veel te zien is.

Sint-Romboutskathedraal, hoogaltaar en kansel
Sint-Romboutskathedraal, hoogaltaar en kansel
Schip met hoofdorgel, Sint-Romboutskathedraal
Schip met hoofdorgel, Sint-Romboutskathedraal
Sint-Romboutskathedraal, koororgel
Sint-Romboutskathedraal, koororgel
Danktegels, Sint-Romboutskathedraal
Danktegels, Sint-Romboutskathedraal

Nadat ik de kathedraal bekeken had, liep ik verder. Ik liep om het koor heen, waar een typisch hoekhuisje staat.

Hoekhuisje achter het koor van de kathedraal
Hoekhuisje achter het koor van de kathedraal

Daarna liep ik langs de toren die van dit gezichtspunt een overweldigende indruk maakt.

Sint-Romboutstoren zuidzijde
Sint-Romboutstoren zuidzijde

Langs de Dijle naar de Haverwerf

Ik liep door de Minnebroedersgang naar de Melaan, een oude vliet in Mechelen, waarlangs een voetpad is aangelegd. Over dit voetpad liep ik verder naar de Dijle, waar ik zicht kreeg op de Haverwerf met de drie bekende oude huizen.

Haverwerf
Haverwerf

Langs de Dijle liep ik naar de Vismarkt, waar een levendige bedrijvigheid heerste op de terrassen. Na een kop koffie liep ik verder over het zogenoemde Dijlepad, een drijvend pad op het riviertje dat de Vismarkt en Bruul over water met elkaar verbindt.

Grootbrug over de Dijle
Grootbrug over de Dijle
Vismarkt
Vismarkt

Ik liep naar de Zoutwerf, waar enkele oude huizen staan en vandaar langs begroeide kademuren en de achterkant van een huizenrij naar de volgende brug over de Dijle

Stadswandeling in Mechelen, Zoutwerf, huis "In den grooten Zalm"
Zoutwerf, huis “In den grooten Zalm”
Mechelen, Dijlepad
Dijlepad
Mechelen, Dijlepad met rondvaartboot
Dijlepad

Het Dijlepad eindigt vlakbij de Kruidtuin, een historische tuin, die nu in gebruik is als stadspark. Een deel van het park is nog steeds ingericht als kruidentuin. Het park grenst vlak aan Bruul, een winkelstraat in Mechelen, die tijdens mijn bezoek onderhouden werd. Het plaveisel was hier en daar opgebroken en de straat zag er niet geweldig uit.

Mechelen, Kruidtuin
Kruidtuin

Door Bruul naar de Grote Markt

Vanuit de Kruidtuin liep ik door Bruul terug naar de Grote Markt. Aan de winkelstraat staat een kerk die gewijd is aan Onze-Lieve-Vrouwe-van-Hanswijk

Stadswandeling in Mechelen, Onze-Lieve-Vrouwe-van-Hanswijkbasiliek
Onze-Lieve-Vrouwe-van-Hanswijkbasiliek

In tegenstelling tot andere kerken was dit gebouw op woensdag wel geopend. De sluitingstijd was 17:00 uur en hoewel het al over vijven was, kon ik toch naar binnen. Opvallende elementen in het interieur zijn een Lourdesgrot en een fraaie orgelkas.

Onze-Lieve-Vrouwe-van-Hanswijkbasiliek, Lourdesgrot
Onze-Lieve-Vrouwe-van-Hanswijkbasiliek, Lourdesgrot
Mechelen, orgel in Onze-Lieve-Vrouwe-van-Hanswijkbasiliek
Onze-Lieve-Vrouwe-van-Hanswijkbasiliek, orgel

De wandeling voerde verder naar de Grote Markt, waar ik vanmiddag ook begonnen was. Ik maakte wat foto’s van de huizen en het stadhuis, dat maar deels zichtbaar was.

Mechelen, Stadhuis met daarvoor en podium voor Maanrock
Stadhuis
Stadswandeling in Mechelen, Grote Markt
Grote Markt
Stadswandeling in Mechelen, gevel aan de Grote Markt
Grote Markt

IJzerenleen

Als afsluiting van deze stadswandeling in Mechelen liep ik over de IJzerenleen tot iets voorbij de Grootbrug en daarna weer terug naar de Grote Markt. Op de IJzerenleen was eveneens nogal wat bedrijvigheid in de voorbereidingen op Maanrock. De oude en herbouwde gevels aan weerszijden van de straat waren wel zichtbaar.

Stadswandeling in Mechelen, IJzerenleen
IJzerenleen
Stadswandeling in Mechelen, windwijzers op de Korenmarkt
Verwarring over de windrichting op de Korenmarkt
Stadswandeling in Mechelen, IJzerenleen, afbeelding van gevels
IJzerenleen

omhoog naar Reisverhalen Europa

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.