Reisbureau óf Doe Het Zelf?
Reisbureau
Het boeken van de vliegreis kun je uitbesteden aan een reisbureau. Met hen samen kun je een reisplan uitstippelen en hen vervolgens de boeking van de vlucht(en) laten verzorgen.
Voordelen van een reisbureau
- Expertise
Je mag ervan uitgaan dat het reisbureau deskundig is en weet hoe ze jou op de beste manier aan een ticket kunnen helpen; - Goedkoop??
Je zou ook mogen verwachten dat ze creatief op zoek gaan naar de goedkoopste vlucht; - Verzekering bij faillissement
Als je via een reisbureau je ticket boekt ben je in veel gevallen verzekerd tegen een onverhoopt faillissement van de vliegmaatschappij.
Nadelen aan het boeken bij een reisbureau
- Winst reisbureau
Het bureau wil wel iets verdienen met zijn prestaties en dat bedrag betaalt de reiziger; - Minder creatief
Verder kan het gebeuren dat er op het reisbureau in vaste patronen wordt gedacht en men minder goed raad weet met een reisschema dat afwijkt van het ‘gebruikelijke’
Doe Het Zelf
Doe het zelf is met de komst van Internet heel eenvoudig geworden. Een goed startpunt voor de boeking van een vliegreis is een prijsvergelijker als www.vliegtarieven.nl of www.vliegwinkel.nl of www.ebookers.nl Door deze sites krijg je een eerste indruk van wat je ticket gaat kosten. Je ziet dan ook welke maatschappijen een vlucht naar jouw bestemming verzorgen.
Speel met vertrek- en terugreisdata om lagere prijzen te vinden. Sommige dagen zijn duurder dan andere. Ga ook niet automatisch uit van Schiphol als vertrekpunt, soms kun je vanuit Brussel of via Frankfurt of Londen goedkoper reizen dan rechtstreeks van Schiphol.
De echte koopjes vind je echter door zelf op zoek te gaan bij de luchtvaartmaatschappijen. Bezoek de website en stel een reis samen. Door te variëren in data en plaatsen kun je de prijzen manipuleren. Ook het tijdstip waarop je de site bezoekt heeft invloed op de prijs. Neem de tijd om hiermee te experimenteren en zo een goedkoop ticket te vinden.
Bij het zoeken naar goedkope vluchten gelden enkele vuistregels:
- Vroeg boeken
Vroeg boeken (meer dan zes maanden van te voren) is goedkoper, al is het echt niet zo dat je twee maanden voor je geplande reis niet meer voor een aanvaardbare prijs mee kunt; - Vlieg naar een grote stad
Vluchten naar grote steden zijn iets goedkoper, dan vluchten naar kleinere plaatsen. Concreet voorbeeld: Je kunt met het vliegtuig in Grand Rapids (Mi) komen en daar vervolgens een auto huren voor een vakantie in het Grote Meren gebied gecombineerd met familiebezoek in de omgeving van Grand Rapids. Dat lijkt een voor de hand liggende keuze, maar je betaalt dan een flinke prijs voor je ticket en ook de autohuur is er duurder dan op een grotere luchthaven.Vlieg je in plaats daarvan naar Detroit, of eventueel Chicago, dan is je ticket goedkoper en de autohuur ook. Je moet dan wel enkele uren autorijden op de koop toe nemen, voordat je in Grand Rapids bent.Ander voorbeeld: Voor een bezoek aan British Columbia en de nationale parken in Canada kun je naar Vancouver of Calgary (Canada) vliegen en daar een auto huren. Maar misschien is een vlucht naar Seattle (USA) + autohuur wel een stuk goedkoper. In enkele uren rijd je vervolgens van Seattle naar Vancouver.
- Binnenlandse nachtvluchten
Binnenlandse nachtvluchten zijn goedkoper dan dagvluchten. Als je een rondreis boekt met meerdere binnenlandse vluchten loont het de moeite om ongebruikelijke tijden te onderzoeken, mits je er een nachtrust voor over hebt. Deze zogenaamde red-eye-flights brengen je vaak via een enorme omweg op de plaats van je bestemming. De reden daarvoor is dat deze vluchten via een knooppunt (Hub) van de betreffende vliegmaatschappij gaan. - Zorgvuldig en langdurig surfen
Bezoek zoveel mogelijk sites van diverse vliegmaatschappijen. Voer steeds een identiek reisplan in (vertrek en aankomstdatum, eventuele binnenlandse vluchten) en klik net zo lang door op een site tot je een compleet kostenplaatje voor je ziet. Soms blijkt namelijk pas in de laatste stap van de selectieprocedure dat er toch nog een goedkopere vlucht voorhanden is.
Boeken
Het boeken zelf verloopt in het algemeen zeer eenvoudig. Geef bij een prijsvergelijker of een luchtvaartmaatschappij je reisplan op. Kies de vluchten die je wilt nemen en bevestig je boeking. In veel gevallen heb je hiervoor wel een creditcard nodig.
Als je voor de allergoedkoopste vluchten gaat heb je vaak geen garantie voor het geval de maatschappij failliet gaat. Ook een annuleringsverzekering zul je in veel gevallen apart moeten afsluiten.
De vliegmaatschappij of de tussenpersoon stuurt je vervolgens een e-mail. Een printje van deze mail is voldoende om op de luchthaven in te checken. Tegenwoordig is een printje vaak al niet meer nodig. Als je bij boeking je paspoortgegevens hebt opgegeven is een scan van het paspoort voldoende om in te checken.