Op donderdag 7 mei bracht ik een bezoek aan Lier, een stadje ten zuidoosten van Antwerpen aan de rivier de Nete. Ik parkeerde gratis bij de Molpoort en liep door de laatste regendruppels naar de Grote Markt. Daar lunchte ik eerst in Bistro Elzenhof. Daarna liep ik naar het toeristenbureau dat in het fraaie stadhuis gevestigd is. Ik kreeg daar een gratis plattegrond voor een stadswandeling in Lier.
Grote Markt
De wandeling begon op de Grote Markt, een plein vergelijkbaar met dat in andere Belgische steden. Diverse gebouwen zijn in de Eerste Wereldoorlog vernield en later min of meer in stijl herbouwd. Ondanks dat maakte de markt een authentieke indruk. Blikvangers zijn het stadhuis met opvallend grote ramen en het bijbehorende Belfort, een toren met carillon.
Langs de Nete naar het Zimmerplein
De wandeling voerde van de Grote Markt naar de Nete en daarna via het Felix Timmermansplein naar het Zimmerplein, dat gedomineerd wordt door de Zimmertoren met de opvallende jubelklok. Bij de Nete staat een standbeeld van Felix Timmermans die in Lier woonde werkte en nog steeds overal in de stad herdacht en geëerd wordt. De Jubelklok werd gemaakt door een befaamde Lierse uurwerkmaker, Louis Zimmer. Deze klok werd in 1930 in de toren geplaatst ter ere van het honderdjarig bestaan van België. Op de verschillende wijzerplaten zijn allerlei verschijnselen te zien die onder invloed staan van de tijd.
Naast de toren is een paviljoen waarin bijzonderheden over Louis Zimmer tentoongesteld worden. Als je daarbinnen gaat mag je ook in de toren kijken, waar nog veel meer wijzerplaten te zien zijn, die allemaal iets weergeven dat onder invloed van de tijd staat. Het pronkstuk van het paviljoen is de wonderklok, waarop met allerlei wijzerplaten natuurverschijnselen inzichtelijk worden gemaakt.
Naar het Begijnhof
Van het Zimmerplein voerde de wandeling via de Gevangenenpoort naar het Begijnhof. Onderweg passeerde ik een oud bejaardenhuis en de zogenoemde Godshuizen, een sociale woonvoorziening uit het verleden.
Door de Begijnhofpoort liep ik het Begijnhof op. Dit bleek een mooi stukje stad te zijn met smalle straatjes, oude huisjes en een authentieke sfeer. Later ontdekte ik dat dit Begijnhof werelderfgoed is.
Over de Vest en langs de Nete
Nadat ik het Begijnhof had verlaten stuurde de routebeschrijving me de Vest op, een smalle groene ring die om het centrum van de stad ligt. Dit pad loopt over de plaats waar vroeger de stadswallen lagen deels langs de Afleidingsvaart en deels langs (oude delen van de) Nete.
Sint-Gummaruskerk
De route van de stadswandeling in Lier liep nu naar de imposante Sint-Gummaruskerk die hoog boven de bebouwing uittorent. Ik verkende de omgeving van de kerk en bekeek de kerk daarna van binnen.
Terug naar de Grote Markt
De wandeling voerde via het straatje met de naam Bril terug naar de Nete. Daarna liep ik over de Vismarkt en vervolgens nog een rondje in de omgeving van de Grote Markt.
Pallieter
Daarna liep ik terug naar de parkeerplaats aan de Molpoort, waarbij ik twee standbeelden van Pallieter passeerde en de stadswandeling in Lier afsloot.
Pingback: Stadswandeling Lier - Nijsse.net